Sisäpuhelinverkko vanhoista lankapuhelimista

Vanhoista lankapuhelimista voi melko edullisesti ja pienellä vaivalla rakentaa sisäpuhelinverkon, joka hyödyntää rakennuksen tai kiinteistön olemassa olevaa lähiverkkokaapelointia ja puhelinkaapelointia.

Itse olin säästänyt kaikki vanhat käytöstä poistetut lankapuhelimemme tätä varten ja olivatpa sukulaisetkin niitä minulle lahjoitelleet. Lähes jokaisella kirpputorillakin on aina muutama vanha lankapuhelin eri aikakaudelta myynnissä. Nyt meillä on kesämökillä melkein jokaisessa rakennuksessa (mökki, sauna, huvimaja, paja, venevaja) vanha lankapuhelin sisäpuhelimena. Jopa uudella laiturillakin on valotolpassa pieni puhelinkoppi!

VoIP (Voice over Internet Protocol) on tekniikka, jolla ääntä siirretään digitaalisessa muodossa IP-verkossa. Puhelinyhteys muodostetaan SIP-protokollalla (Session Initiation Protocol). Ääni siirtyy puhelinten välillä RTP-protokollalla (Real Time Transport Protocol).

Toimiakseen VoIP-puhelimena jokainen vanha lankapuhelin tarvitsee ATA-sovittimen (Analog Telephone Adapter). Sovittin syöttää FXS-liittimestä (Foreign Exhange Station) parikaapelilla käyttöjännitteen lankapuhelimelle sekä tekee linjalle tutut valinta-, varattu- ja soittoäänet. Se myös muuntaa puheen digitaaliseen muotoon. Itse olen käyttänyt verkossani Planet VIP-157S -sovitinta, jossa on kaksi FXS-porttia. Tämä kyseinen malli on  käytössäni osoittautunut erittäin vaivattomaksi, luotettavaksi ja kestäväksi. Yhteen tällaiseen sovittimeen voi siis liittää kaksi vanhaa lankapuhelinta, jotka toimivat sovittimen avulla täysin itsenäisesti. ATA liitetään lähiverkkoon. Konfigurointi tehdään webbiselaimella.

Periaatteessa kaikki sisäpuhelinverkon ATA-sovittimet voidaan konfiguroida siten, että niillä on kiinteä IP-osoite ja tietyt valitut puhelinnumerot määritellään soittamaan tiettyyn sovittimeen.

Mielestäni paljon järkevämpää on kuitenkin käyttää puhelinkeskusta (PBX, Private Branch Exchange). Tämä tekee verkon laajentamisen systemaattiseksi, mahdollistaa näppäriä lisäpalveluja ja sisäpuhelinverkkoon voidaan yhdistää puheluita ulkopuoleltakin internetin kautta.

Digiumin Asterisk on vapaasti käytettävä monipuolinen ohjelmistopohjainen PBX. Itse käytän sitä yleiskäyttöisessä PC:ssä, jossa käyttöjärjestelmänä on Lubuntu Linux. Asterisk on saatavissa ja asennettavissa monella eri tavalla. Saapa tuon Asteriskin laitettua pieneen Raspberry Pi -koneeseenkin.

Asteriskin asennus yleiskäyttöisessä Linux-PC:ssä on varsin yksinkertainen: sudo apt install asterisk.

Asterksikin konfigurointi on sitten hieman työläämpää. Tiedostot ovat /etc/asterisk -hakemistossa. Sisäpuhelinverrko on siis tässä ADSL-modeemin takana NATatussa omassa paikallisverkossa. Tässä konfiguraatiossani olen jo valmistautunut myös siihen, että sisäpuhelinverkkooni voisi jatkossa tulla vielä asiakkaita ulkopuoleltakin internetistä. Kun konfiguraatiotiedostoja muutellaan, voi asteriskin käynnistää uudestaan esimerkiksi näin: sudo service asterisk restart.

sip.conf:

[general]
transport=udp
srvlookup=yes
canreinvite=no ; force relaying
nat=yes
qualify=yes
externhost=mokki.homelinux.com ; your servername as it is in internet
externrefresh=10
localnet=192.168.201.0/255.255.255.0 ; your local net
localnet=192.168.200.0/255.255.255.0 ; another local net of yours

[friends_internal](!)
type=friend
host=dynamic
context=users
disallow=all
allow=ulaw

[6001](friends_internal)
secret=xx1 ; put a strong, unique password here instead

[6002](friends_internal)
secret=xx2 ; put a strong, unique password here instead

[6003](friends_internal)
secret=xx3 ; put a strong, unique password here instead

lisäykset extensions.conf tiedoston loppuun:

[users]
exten=>6001,1,Dial(SIP/6001,60)
exten=>6002,1,Dial(SIP/6002,60)
exten=>6003,1,Dial(SIP/6003,60)

Asteriskin konfiguroimiseen voi tarkemmin perehtyä Asterisk project wikissä.

ATA:ssa kannattaa käyttää oman aliverkon DHCP-palvelua IP-osoitteen ja muun tarpeellisen verkkotietämyksen asettamiseen automaattisesti:

ATA:lle määritellään siihen liitetyille puhelimille numerot ja samat salasanat, joka laitettiin vastaaville numeroille asteriskin sip.conf -tiedostoon. Lisäksi kerrotaan tietysti mistä IP-osoitteesta aliverkostamme edellä asennettu Asterisk-palvelimemme löytyy:

ATA:n puhelimeen lähettämät merkkiäänet voi vielä vaihtaa tuttuihin suomalaisiin:

Järjestelmän toiminnan voi tarkistaa Linuxissa komennolla:sudo asterisk -rvvvvvvv ja sen jälkeen Asteriskissa: sip show peers. Ja sitten vaan reippaasti soittelemaan puhelimesta toiseen.

Kyllä LM Ericsosn Dialogissa on jotenkin niin tuttu, kaunis soittoääni ja kylläpä puheen äänenlaatu on hieno kännykkään verrattuna! Lapsille täytyy opettaa ettei tuo iso mötikkä, joka on luurissa johdolla kiinni, ole laturi. Soittaminen valintakiekollakaan ei heti suju ilman pientä harjoittelua.

Jukka Wallinheimo

Visits: 203